Vaxning & hår så funkar det


Jag fullkomligt älskar vaxning. Med lite tålamod kan oönskat hår bli ett mindre problem i ditt liv, men ärlighet varar längst. För att du inte ska ha fel förväntningar på din vaxning så tänkte jag utbilda dig en smula i hårets och vaxningens mysterie.

Håret bör vara minst 0,5 cm innan du kommer på vaxning. Är du osäker på längden, spara en liten stund till för att vara på den säkra sidan. Är du av typen som levt med och älskar din rakhyvel är tipset att låta den vara en månad innan din tid. Jag vet, det är svårt, men det kommer vara värt det. Håret växer i olika cykler så vill få bort så mycket hår som vi kan på en gång vid vaxningen.

Vad mer då, gällande förberedelser? Rätt enkelt faktiskt. Skrubba gärna området du ska vaxa dagen innan ditt besök (och såklart regelbundet mellan vaxningar). Det gör det mycket lättare att få bort håret istället för en massa döda hudceller. Risken för inåtväxta hår blir också betydligt mindre. Skippa brun utan sol eller dina fina krämer.

Proceduren då? Klart att det gör ont att dra upp hår från roten, jag skulle ljuga och säga annat. Det gör olika ont från person till person såklart. Stunden av smärta är relativt kort och förhoppningsvis blir njutningen av resultatet desto trevligare.

Det finns olika vax beroende på olika typer av område och grovlek på hårstrå som ska bort. Vanligast för ben, bröst ,arm och rygg är ett såkallat remsvax. Det stryks på och dras av med hjälp av en "tygremsa". Sen har vi varmvax som läggs på ofta som en kaka och dras bort utan remsa. Används till mindre områden och grövre stån såsom axill, bikini och vissa delar i ansikte.

Hemma igen, vad gör jag och vad gör jag inte? 24 timmarsregeln gäller. Alltså nästföljande 24 timmar låter du bli; att pilla på nyvaxat område (det är skitsvårt, man vill känna lixom, men snälla låt bli med tanke på infektionsrisk), bada, basta, sola, tvätta med starka duschkrämer eller smörja. Är du extra känslig låt det ta 48 timmar. Du kommer troligtvis se ut som en nyplockad kyckling första dygnet, men följ reglerna så blir det bra.

Vad kan ske och vad gör jag? Du kan uppleva rodnad, smärta, knottror, inåtväxta hårstrån, allergiska reaktioner. Kontakta mig gärna och berätta så jag vet. Det är helt omöjligt att veta hur din hud kommer reagera på vaxning. Det som kan lindra är en mild hydrokortisonkräm alternativt lite aloe vera gel. Håll huden luftad och pilla inte (återigen risk för bakterier). Alla typer av hårborttagning är mer eller mindre besvärlig, så är det bara. Det gäller att hitta den bästa metoden för dig och dina förväntningar.

Mellan vaxningar?  Skippa rakning! Att raka sig mellan vaxningar kan rubba din hårväxtcykel ordentligt. Det är aldrig roligt att låta håret växa, men om du ska ge vaxningen en ärlig chans bör du verkligen ge det en ärlig chans på ett par omgångar med 6-8 veckors mellanrum.

Hur funkar hår då? Man kan säga att det tar ca 4 veckor för alla dina hårstrån att växa ut. Om du vaxar dig två veckor in i din cykel så missar vi du en massa hår som är på väg att växa upp till hudytan. Du kommer troligtvis att känna utväxt redan nästa dag och känna dig aningen besviken på vaxningen. Tanken är att vi samlar allt hår och tar bort det och skapar en kontrollerad återväxtcykel. Det som är väldigt postivt för de allra flesta är att man vid upprepad vaxning kommer att få både tunnare och finare hår. Är du riktigt ihärdig med din vaxning kan du till och med slippa att håret växer ut på vissa områden. Som sagt, väldigt individuellt från person till person. Du måste hitta den hårborttagning som funkar för dig, vare sig det är hyveln, kräm, laser eller kanske vaxning. Kanske är vaxning din grej eller inte, men ge det ett par månader innan du bestämmer dig.

Ingen snabblösning. Du bör börja vaxa dig iallafall 12 veckor innan du vill vara mer eller mindre hårfri, det är alltså ingen bra idé att vaxa sig dagarna innan din utlandsresa eller dina drömmars fest och förvänta dig silkeslena ben. För att vara helt ärlig.